Sophanteringen - en miljö- och trivselfråga!
Sophanteringen regleras av de beslut som Stockholms kommun har fattat om föreskrifter för kommunens hantering av avfallshanteringen. Nedan refereras huvuddragen i dessa föreskrifter och hur de kan tillämpas i vår förening. Se länk till Stockholms kommun här.
Fyra sopkärl för två olika avfallssorter:
- Det finns två mindre sopkärl för matavfall. Här kastas matavfall men utan förpackningar. Det är sedan januari 2023 obligatoriskt att sortera matavfall. Påsar avsedda för matavfall finns att hämta i tvättstugan när du behöver fler. Se mer information här.
- Föreningen har två sopkärl avsedda för medlemmarnas restavfall (hushållsavfall minus matavfall) på gården. Det är undre inga förhållanden tillåtet att kasta miljöfarligt avfall (se nedan). Se i övrigt kommunens instruktioner i högra spalten om vad du får kasta i soppåsen. Avfallet ska vara väl förpackat och tillslutet i en plastpåse.
Tänk på att använda föreningens kärl och inte restaurangens.
Grovsopor och elavfall:
- Föreningen anordnar hämtning av grovsopor två gånger per år (höst och vår). Grovsopor är sopor som är för skrymmande att kasta på de vanliga ställena: plast, brännbart, kasserade möbler, stekpannor, verktyg, porslin, rester efter renovering, leksaker o.d. Observera att miljöfarligt avfall (se nedan) inte får kastas med grovsoporna.
- Vid behov ordnas även vid vissa tillfällen hämtning av elavfall: allt som drivs med sladd eller batteri samt glödlampor, lysrör och lågenergilampor. Dock är t.ex. dammsugarslangar inte att betrakta som elavfall.
Övrigt avfall:
- Returpapper, papp, förpackningar, plast, burkar och flaskor kastas på en av de närbelägna återvinningsstationerna, se kartan bredvid.
- Större grovsopor, som soffor och sängar, ombesörjes av var och en, lämpligen i samband med att man köper nytt. Detsamma gäller kylskåp, spis, ugnar samt disk- och tvättmaskiner. Läs mer här!
- Batterier samt burkar, PET- och returflaskor (med pantmärke) kan lämnas på t.ex. COOP
- Julgranar ska lämnas vid därför avsedd plats. Det brukar vara en vid Rådhuset mot Kungsholmsgatan.
- Vapen som ska skrotas lämnas in till polisen.
Miljöfarligt avfall:
Elavfall (allt som har sladd eller batteri), färg, kemikalier, rengöringsmedel, kosmetika, medicin, sprayburkar, kvicksilverhaltiga material som äldre febertermometrar, lågenergilampor och lysrör, lättantändliga produkter, gasol, oljor, smörjolja, lösningsmedel m.m.
- Läkemedel och kanyler lämnas till apoteken.
- Färg, olja, kemikalier, elavfall o.d. kan lämnas vid bensinmacken Preem, Norr Mälarstrand 31. Du får låna nyckel i macken, se bilden nedan.
- Miljöfarligt avfall kan också kastas när vi får besök av de Mobila miljöstationerna, se kartan bredvid. Du kan kasta elavfall upp till en mikrovågsugns storlek. Du kan beställa en påminnelse om när de besöker vårt närområde; SMS:a mobila kungsholmen till 71501. Större mängder farligt avfall hänvisas till stadens återvinningscentraler.
- Det går också att beställa hämtning av miljöfarligt avfall. Läs mer här!
- Butiker som säljer elprodukter tar emot din gamla produkt när du köper en ny, t.ex. glödlampor, brödrostar m.m..
Miljöfarligt avfall vid Preem
Mobila miljöstationer
- 8 - Norra Agnegatan/Fleminggatan
- 12 - Bergsgatan/Pipersgatan
- 11 - Polhemsgatan 60
- 7 - Kronobergsgatan/Sankt Göransgatan
- 10 - Pontonjärgatan/Chapmangatan
Se länken för tider: Mobila miljöstationer
Vad får jag lägga i soppåsen för Restavfall (Hushållssopor minus matavfall)?
- Blomjord (små mängder)
- Blöjor, tamponger och bindor
- CD- och DVD-skivor
- Damm, dammsugarpåsar
- Disk- och tandborstar
- Glass-/ät-/grillpinnar och vinkorkar
- Husdjursströ, kattsand
- Kondomer
- Kuvert
- Leksaker som inte innehåller batterier eller elektronik
- Snus och cigaretter, aska och stearinljus
- Tops
- Tvättlappar, våtservetter och näsdukar
Det bör särskilt noteras att kartonger ska kastas vid återvinningsstationerna. Kartonger räknas inte som restavfall. Om någon ändå dristar sig till att kasta mindre kartonger bland hushållssoporna ska kartongerna pressas ihop så att de tar minimalt med utrymme. I annat fall tar de orimligt stor plats. Av uppenbara skäl får inte skrymmande kartonger kastas bland hushållsssoprna.
Dina soppåsar går till förbränning och blir till värme och el.
Återvinningsstationer
Bland annat flaskor, papp, plast, burkar och förpackningar
- Polhemsgatan 23
- Polhemsgatan 37
- Pipersgatan 41
- Kungsklippan 6
Får jag hantera mina sopor hur jag vill? (Citat från kommunens webbplats):
Nej. Det finns lagar och förordningar om hur sopor ska hanteras. Allt hushållsavfall ska lämnas till kommunen för hantering. Förpackningar lämnas till förpacknings- och tidningsindustrins återvinningsstationer, grovavfall lämnas till återvinningscentralen och farligt avfall ska lämnas till kommunens miljöstationer eller den mobila miljöstationen.
Komposterbart material kan undantas från kravet om kommunal hantering, om komposteringen anmäls till miljöförvaltningen.
Att själv elda eller gräva ner sina sopor är alltså inte tillåtet.
Miljöförvaltningen har till uppgift att kontrollera att avfallsreglerna följs. Om det finns anledning att tro att någon tar hand om sina sopor själv kommer miljöförvaltningen att påbörja en utredning. Fastighetsägaren får då betala en tillsynsavgift för den utredning miljöförvaltningen gör.
Det finns även regler för hur avfall får transporteras. Exempel på transporter som INTE får göras är:
Du får inte ta med sopor från sommarstugan hem till din bostad, utan det måste finnas abonnemang för sophämtning på båda adresserna.
Du får inte ta med dina sopor till jobbet och slänga dem där.